Monday, September 22, 2008

To ISA or Not To ISA...

That seemed to be the question on everyone's lips during a meeting between Palala, Botak and EyeGeePee... but our so called Top Sekret team that went snooping had this meeting transcribed and it is anything but... syioking...

Palala: Eh... botak... wat you think now? wan to ISA dia orang ka?
Botak: sape?? sape??
Palala: tu... you punya critic.. RPK... pas tu ada pulak I dengaq kata, tu pa nama... Sinchew punya reporter yang report pasai tu Ahmad... buat kita orang susah je...
Botak: hmmm... camna kita nak buat ah?
Palala: ISA boleh?
Botak: hmmmm...
Palala: Dei.. botak... hang kan menteri I? Kalo I dok tanya hang dok hmmm.. buat apa I suruh you jadi Menteri Dalam Negeri? Perabih duit aje...
Botak: Eh... Palala.. jangan camtu... nih.. apa.. decision you buat tapi I yang kena face dia orang tau...
(IGP dozing off......)
Botak: Okay la.. Palala... kita suruh polis hambat dia orang masuk lokap atas ISA!
IGP: huh??? What?? What??? What ISA?
Botak: tu la.. suruh you datang meeting you asyik nak tidoq jer... I say, we send RPK, sama itu Sinchew punya reporter masuk ISA... sama-sama hantaq itu apa nama Teresa Kok sekali.. dah lama I nak ISA sama dia... sejak itu nude squat sampai skarang... tapi kita hambat dia masuk sekali atas tuduhan Utusan hari tu..
IGP: Botak... ISA kan bawah tugas you?? Polis tak boleh guna ISA la...
Botak: Itu undang-undang kita yang buat.. I cakap polis.. polis la.. buat apa nak libat saya sama Palala.. you orang take the responsibility la..
IGP: Mana boleh la.. you orang buat, kita tangung nama busuk...
Botak: Hang cakap lagi? Sapa bayaq gaji?
IGP: (mumbles under his breath) rakyat la...
Botak: WHAT?????
IGP: err.. krajaan.. krajaan...
Palala: hmm.. if lidat then its good kan? we just say we are not involved.. its the police... muahahahaha....
Botak: Eh.. Palala.. I am smart too right...
Palala: boleh la.. sikit sikit...

So after that, the news were well documented, the nation agonizes over the blatant use of ISA which the government has gone to great lengths to explain why its needed and how the decision was made by the police alone... then came the release.. it was said by our "Top Sekret team" that the following then took place at the Backlanes of Putrajaya over teh tarik...

Palala: Looks like it backfired la.. the reporter, RPK, Teresa and itu kickdafella... looks like we kena kick.. walhal.. whats his problem?
Botak: Aiyo.. Palala.. you don't know ka? He hang to flag upside down...
Palala: Tu la.. you all make decision, never think... he got hang you upside down or not?
Botak: err.. no la.. but he hang the flag!!! he tunjuk kurang ajaq!!
Palala: to whom???
Botak: to you la! and our gomen!
Palala: Izit?? How come he never send err.. memorandum to me one? Now how?
Botak: I think ah.. since itu rakyat semua punya keji kat kita nih.. kita bebaskan mereka la.. hanya itu beban RPK kita ajaq dia lebih sikit...
Palala: so? what are you going to tell the rakyat?
IGP: Haih.. Palala, as if you tak tau si botak ni? He will blame us la... ask us to do this.. do that.. then he say he is not involved... semua polis... I nak hantaq polis kita cari Sharlinie semuer, dia cakap, tak payah.. hantaq polis pegi tangkap si RPK, Tan Hoon Cheng, Teresa sama Sheih.. pas tu, rakyat marah kat kita.. apa I boleh cakap? Si botak punya angkara.. kita tanggung....semuer polis tanggung.. apa nak buat?
Palala: Sigh.. nevermind la.. its all for the greater good... now we ask si Jeep to lower oil price.. people will soon forget that we still have RPK in ISA... they will celebrate Aidil-Fitri and all soon will be forgotten... thats the way we play our game now.. hopefully..
IGP: Camner pasal tu si-liwat?
Palala: I think... sampai masa kalo dia ada cukup katak... maybe I oso join in the lompat lompat la.. this ship... they have too many captain... I cakap pun tak guna, kapal cannot jalan... might as well lompat and at least as the backbencher I can tidoq lena sikit...
Botak: ??????? Eh.. Palala.. what are you saying?
Palala: Ooh.. forgive me.. I membebel only..

5 comments:

Kata Tak Nak said...

Not bad. A good start especially the part about Botak blaming police and Paklelah wants to jump ship. I like.

Malaysian Joe said...

hehehe..chegu, I got a series not much la.. under backlanes of putrajaya.. but I really like your stories... creative and subtle.. :).

fergie said...

Aha! I see Cikgu has found himself a protegee!

cleffairy said...

Bravo for the script, but Kevin...careful ohh... i wouldn't want you end up like kickdafella. :-(

Malaysian Joe said...

I don't hang flag upside down... :o